Sveriges Radio • RAEP10MS_EP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22025_Father_David

Ännu i början av 1920-talet framfördes Bachs stora kyrkomusikaliska verk enbart i storstäderna och med många års mellanrum. Som professor i Leipzig hade Nathan Söderblom gjort till vana att besöka Bachkonserterna i St. Thomas. Han insåg därför att vad Bach behövde för att kunna sprida sitt evangelium i Sverige, och givetvis på svenska, var en egen kyrka.

Ärkebiskop Söderblom gav uppdraget att framföra Matteuspassionen varje påsk till Engelbrektskyrkan, vars kantor David Åhlén (1885 – 1969) hade grundat såväl en kyrkokör som en stor oratoriekör, Musikaliska sällskapet. Ingen annan av samtidens kyrkomusiker kunde som Åhlén tillgodose både de andliga, estetiska och praktiska kraven på en sådan tradition. Traditionen med Matteuspassionen startade 1923.

Dubbelskivan finns att köpa på www.amazon.com via denna länk

 

A_Pettersson

Allan Petterssons tolfte symfoni är skriven på begäran av Uppsala universitet inför dess 500-årsjubileum 1977. Universitetet önskade ett ”verk med tidsaktualitet i djup bemärkelse” och kompositören kom att bygga sin symfoni på den chilenske diktaren Pablo Nerudas diktcykel ”De döda på torget”.

Stockholms Filharmoniska Orkester, under ledning av Carl Rune Larsson, Stockholms Filharmoniska Kör (ledare Anders Öhrwall) samt Uppsala Akademiska Kammarkör (ledare Anders Eby).

Ovanstående skiva finns att köpa på www.amazon.com via denna länk

 

 

 

 

 

Penderecki

Ett polskt requiem av Krzysztof Penderecki uruppfördes i fullständig version av Kungliga Filharmoniska kören och Kungliga Filharmonikerna och solister under tonsättarens ledning i november 1993.

Skivan finns att köpa på www.amazon.co.uk via denna länk

 

 

 

 

 

 

 

 

denjudiskasangen

Den judiska sången finns att köpa på www.amazon.co.uk via denna länk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

brahmsrequiem

Brahms Requiem med Furtwängler finns att köpa på www.amazon.com via denna länk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ottoolssonrequiem

Otto Olssons Requiem finns att köpa på www.amazon.com via denna länk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mahler8

Gustav Mahler symfoni nr 8
Finns att köpa på www.amazon.co.uk via denna länk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alfvenkantaterKantater av Hugo Alfvén
Finns att köpa på www.amazon.com via denna länk